Op donderdag  22 november 2018  wordt de Eindejaarbijeenkomst georganiseerd. 

Recent is de toekomstvisie van de minister van LNV gepresenteerd: Nederland als koploper in kringlooplandbouw.  Tijdens de najaarsbijeenkomst van DPC willen we stilstaan bij het begrip circulaire voedselproductie en de betekenis voor de pluimveesector.

Theun Vellinga van WUR zal de visie vanuit het onderzoek op het onderwerp neerzetten.

We zijn nog in overleg met een 2e inleider die de visie van de overheid vertolkt

De bijeenkomst zal worden gehouden in DE WESTERBOUWING, Westerbouwing 1, 6862 VV Oosterbeek. U bent vanaf 15.30 uur van harte welkom. De bijeenkomst is voor leden gratis. Niet-leden betalen €25.

Het programma is als volgt:

15.30 uur:       Ontvangst

16.00 uur:       Opening door de voorzitter, Jan Wolleswinkel

16.10 uur:       Inleiding door: Theun Vellinga van WUR

16.50 uur:     Tweede inleider

17.30 uur:     Forum discussie

18.00 uur:     Napraten onder genot van een hapje en een drankje

19.30 uur:     Einde

U kunt zich aanmelden d.m.v. deze link: https://www.formdesk.com/dutchpoultrycentre/aanmeldingeindejaars2018

Voorafgaande aan de VIV- China organiseerde de Chinese organisatie voor eendenhouderij  op 16 september j.l. de “First VIV-Conference between China and the Netherlands on healthy breeding of Duck”.  Dutch Poultry Centre was door de organisatie gevraagd om mee te denken in de dag opzet en een aantal sprekers aan te dragen.

Het werd een dag vullend programma met o.a. 5 Nederlandse sprekers vanuit de DPC leden. Daarnaast was er een levendig discussie forum.  Er werden ongeveer 100 bezoekers verwacht maar het werden meer dan 250 bezoekers. Voor de deelnemende bedrijven ook een mooi platform om zich te presenteren. De aftrap aan het begin van het congres werd trouwens mede gedaan door het DPC bestuurslid Ruwan Berculo van de VIV.

De Chinese overheid wil de eenden houderij op een aantal punten verbeteren. Dan gaat het om de milieu aspecten, medicijn gebruik,  de voedselveiligheid en ecologische aspecten van de houderij.

Dat betekent o.a. dat de eenden naar binnen moeten. De houderij buiten levert een enorme belasting van het milieu op.  Diverse onderzoeken werken gepresenteerd over de manier waarop de dieren dan het beste gehouden kunnen worden. Daaruit kwam de houderij in kooien net iets beter uit dan grondhuisvesting. Op het punt van medicijngebruik en voedselveiligheid leveren die ook een plus op.

De DPC leden presenteerden zich ook als ware probleem oplossers. Ze focusten zich vooral op minder sterfte en beteren resultaten in diverse processen, zoals de productie van broedeieren, het transport van eendaags kuikens, de huisvesting en het slachtproces . Dat leidt tot minder verlies en betere groei  en daarmee ook tot verbetering van de aspecten waar de Chinese overheid de sector toe wil aanzetten. Naast de verbetering van de houderij werd vanuit één van de DPC leden ook het verwerken van mest naar voren gebracht. Mest is dan geen probleem meer maar een nuttig product.

De organisatie van deze conferentie is, gesterkt door de grote belangstelling, zeker van plan om ook een tweede conferentie te organiseren.  Wanneer dat gaat gebeuren is nog onderwerp van gesprek, alhoewel al met DPC is gesproken over haal deelname aan het vervolg.

eendenseminar 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eendenseminar 3

In juli 2018 heeft FOODMATE BV de nieuwe locatie in Numansdorp in gebruik genomen.

Op 31 oktober 2018 hadden wij het voornemen om ons Marktcafé daar te organiseren. Uiteraard op uitnodiging van de directie van FOODMATE BV.

Helaas is er vertraging ontstaan bij een aantal zaken die nog geregeld moeten worden.  Het bedrijf wil graag een optimaal beeld geven van de nieuwe vestiging en dat is momenteel nog niet mogelijk.

In overleg met David Hazenbroek, CEO van FOODMATE BV is daarom besloten de bijeenkomst van 31 oktober 2018 uit te stellen naar volgend jaar.

Op 10 oktober 2018 vindt de Romijnlezing plaats. U kunt zich aanmelden voor de Romijn Lezing bij het secretariaat van de WPSA NL: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt kosteloos deelnemen, maar aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de beschikbare ruimte.

Programma 4de Romijn Lezing

10 oktober 2018 in “Nieuwspoort”, Lange Poten 10, 2511CL Den Haag

Thema: “Wees nou eens eerlijk” ‘Tijd voor een discussie over duurzaamheid van kip en ei.

13:30-13:35        Introductie Simon Rozendaal (Wetenschapsjournalist )

13:35-13:55        Prof. Edith Feskens, Wageningen University & Research: Waarde pluimveevlees en eieren in de humane voeding.

13:55-14:15        Drs. Kiki Kersten, Cargill:  De carbon footprint van pluimveevoer; wat zijn de mogelijkheden?

14:15-14:40        Prof. Bas Rodenburg, Universiteit Utrecht: Welzijnsvriendelijk op te grote voet? Hoe we dierenwelzijn, productiviteit en CO2 footprint kunnen verenigen.

14:40-15:10        Pauze

15:10-15:35        Drs. Wouter van der Weijden, Centrum voor Landbouw en Milieu: Overleven vergt samenwerking

15:35-16:00`      Ir. Jeen Akkerman, JEEN Bureau voor communicatie: Communicatie met impact= een goed verhaal goed vertellen

16:00-16:25        Jaco Geurts, CDA Tweede Kamerlid: Hoe bepaalt de overheid de balans tussen efficiënte voedselproductie, dierenwelzijn en milieu

16:25-16:45        Discussie en sluiting Simon Rozendaal met take-home message

16:45-17:45        Napraten onder het genot van een hapje en een drankje

500 exposanten staan in de startblokken om hun kennis en oplossingen met u te delen: producten ontwikkeld in of ontworpen voor China. Daarnaast is er een imposante line-up van conferenties met belangrijke onderwerpen als Animal Waste Treatment, Integration & Branding, Belt & Road Forum en Sustainable Aquaculture Development zijn allemaal  te bezoeken van 17 tot 19 september.  

http://www.vivchina.nl/

 

©2015 Dutch Poultry Centre